Може ли застраховката Гражданска отговорност да скочи драстично? И колко ще

...
Може ли застраховката Гражданска отговорност да скочи драстично? И колко ще
Коментари Харесай

Възможно ли е Гражданска отговорност да стигне до 1000 лв.?

Може ли застраховката " Гражданска отговорност " да скочи фрапантно? И какъв брой ще получават околните на починалите при произшествия? В неделя министър председателят Борисов спря краткотрайно измененията в Кодекса за застраховането, като разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласоподават импортираните от техния народен представител Менда Стоянова текстове, с цел да се направи необятно публично разискване. Предложенията за промени се оказаха проблем. С текстовете се поставя таван от 20 000 лева обезщетение за най-близките родственици на умрял в злополука. Определя се и размер на компенсацията за по-широкия кръг родственици, като брат и сестра на жертвата.

Идеята за таван пристигна след правосъдно решение, с което се разшири броят на родствениците с право на обезщетение при умрял в злополука. Това усили исковете към застрахователите и техните разноски. Затова те покачиха цената на Гражданската отговорност и желаеха размерът на компенсациите да бъде регламентиран. Срещу текстовете се отвори фронт поради упрека, че таван на компенсацията е като слагане на цена на живота. Решението на Борисов да спре краткотрайно измененията, обаче, може да отвори нов фронт, от застрахователи, които упорстват за тези ограничавания. Обсъждането на тематиката ще се състои в четвъртък.

" Поздравявам госпожа Менда Стоянова за държавническото държание. Към момента има над милион пенсионери, които имат лични коли. Ако не се одобряват тези промени в Кодекса на застраховането, ще би трябвало да заплатят една непостижима цена на застраховката " Гражданска отговорност ". Тя ще е към 1000 лева ", каза в студиото на " Здравей, България " на Нова тв юристът Теодор Петров. Той добави още, че препоръчаните промени са направени въз основата на най-хубавите европейски практики.

" Намирам за нечиста сделка това, което застрахователите на всички места тръбят в медиите, а точно, че би трябвало да избираме или внезапно да се вдигне цената на " Гражданската отговорност ", или внезапно да се понижат компенсациите за умряли на пътя. Техният мотив е въпросното тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което те интерпретират погрешно. Самият съд споделя, че такова обезщетение ще се присъжда единствено по изключение ", съобщи юристът Деян Николов.

" За да се спре приключването на народен капитал, е належащо страната да работи дружно с цялата суровост на закона. Този капитал се взима от жителите, които употребяват застрахователни услуги ", допълни още Теодор Петров. Той сподели още, че в България плащаме една от най-ниските застрахователни награди, а в същото време компенсациите са на извънредно високо равнище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР